Rozporządzenie w sprawie wysokości środków finansowych przeznaczonych na wypłatę pomocy krajowej i pomocy unijnej w ramach finansowania programu dla szkół oraz wysokości stawek pomocy finansowej

Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie wysokości środków finansowych przeznaczonych na wypłatę pomocy krajowej i pomocy unijnej w ramach finansowania programu dla szkół oraz wysokości stawek pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach tego programu w roku szkolnym 2019/2020, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


W roku szkolnym 2019/2020 rząd przeznaczy 128,1 mln zł na program oferujący uczniom w szkole bezpłatne owoce, warzywa oraz mleko i przetwory mleczne.

Na realizację programu Polska otrzyma także dofinansowanie z Unii Europejskiej na kwotę blisko 25,6 mln euro, tj. 110 mln zł. Unijne środki są o ok. 3,74 mln euro wyższe (17,1 proc.) od kwoty proponowanej Polsce przez Komisję Europejską w ramach pierwotnego wsparcia wynoszącego 21,8 mln euro.

Oferowane dzieciom i młodzieży zdrowe i świeże produkty będą uzupełnieniem codziennej diety, tym bardziej istotnym, że spożywanym także przez dzieci pochodzące z uboższych rodzin. Ponadto, utrzymanie odpowiedniego udziału mleka w diecie dzieci i młodzieży pokryje zapotrzebowanie rozwijających się organizmów na łatwo przyswajalne białka, wapń oraz ryboflawinę (witaminę B2).

Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem następującym po dacie ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

 


Zobacz także