W roku szkolnym 2019/2020 rząd przeznaczy 128,1 mln zł na program oferujący uczniom w szkole bezpłatne owoce, warzywa oraz mleko i przetwory mleczne.
Na realizację programu Polska otrzyma także dofinansowanie z Unii Europejskiej na kwotę blisko 25,6 mln euro, tj. 110 mln zł. Unijne środki są o ok. 3,74 mln euro wyższe (17,1 proc.) od kwoty proponowanej Polsce przez Komisję Europejską w ramach pierwotnego wsparcia wynoszącego 21,8 mln euro.
Oferowane dzieciom i młodzieży zdrowe i świeże produkty będą uzupełnieniem codziennej diety, tym bardziej istotnym, że spożywanym także przez dzieci pochodzące z uboższych rodzin. Ponadto, utrzymanie odpowiedniego udziału mleka w diecie dzieci i młodzieży pokryje zapotrzebowanie rozwijających się organizmów na łatwo przyswajalne białka, wapń oraz ryboflawinę (witaminę B2).
Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem następującym po dacie ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.